LPG Isı Sensörü Arızası ve Tespiti
Sıralı sistem araçlarda LPG ısı sensörü arızasının bir kaç çeşidi vardır. Arızanın çeşidine göre araç kimi zaman gaza hiç geçmez kimi zamanda çok geç veya erken gaza geçer. Otogaz sistemlerinde ısı sensörleri markadan markaya okuma dirençleri ve şekilleri değişim görünür. Örneğin atiker marka brc sisteme brc marka ısı sensörüde atikere uyum sağlamaz. Şimdi gelelim ısı sensörü arızazı belirtileri ve çeşitlerine.
LPG Isı Sensörünün Görevi
Sıralı sistem tüm araçlarda kullanılan LPG ısı sensörünün görevi mal ve can güvenliği hayati önem taşır. Öncelikle Isı sensörünün ne için kullanıldığını öğrenelim. Bilindiği üzere LPG tankından ön kısımdaki regülatöre gelen gaz -70 derece cıvarı ve sıvı olarak gelmekte ısı sensörüde regülatör sıcaklığığa geldiğinde LPG ecusuna kayıtlı olan benzinden gaza geçiş sıcaklığı derecesini algılayıp aracın gazda çalışmasını sağlamaktır. Şayet ısı sensörü olmasa veya iptal edilmiş olsaydı motor soğukken saniyeler içinde araç gaza geçip sıvı gaz regülatör enjektör ve gaz hortumlarına zarar vereceği gibi araçta aşırı yakıt tüketimi düzensiz çalışma enjektör arızası hatta sıvı gaz basınçlı olduğu için yukarda saydığımız parçaları bozarak gaz kaçağı yapıp aracın yanmasına sebep olacaktır. Bu sebepten ötürü LPG'li araçlarda ısı sensörü kullanımı mecburidir ve kesinlikle iptal edilmemelidir.
LPG Isı sensörü Arızası ve Belirtileri
A- LPG ısı sensörü arızasının en büyük belirtisi motorun ısınmasına rağmen aracın gaza geçmesidir. Şayet bu sorun ısı sensörü kaynaklı ise muhtemelen ısı sensörü içerisindeki direnç veya bağlantı kabloları kopmuştur. Bu gibi durumlarda ısı sensörünün değişmesi gerekir.
B- Düğme Gazda Görünüp Araç Benzinde Çalışıyor İse
Isı sensörü arızası kaynaklı LPG düğmenin gazda görünüp aracın benzinde çalışmasıdır. Bu sorun genelde atiker sistemlerde sıkça yaşanan LPG ısı sensörü arıza belirtisidir.
C- Aracın Saniyeler İçinde Gaza Geçmesi
Aracın sabah akşam kısacası çalıştırır çalıştırmaz gaza geçiyor ise bunun iki sebebi vardır ya gaz ısı sensörü arıza yapmıştır yada ısı sensörü bir sebepten ötürü iptal edilmiştir. Yukarda belirtiğimiz gibi motor ısınmadan gaza geçme sorunu varsa bu durum maddi manevi kayba yol açabilir bir an evvel LPG servisinde bu sorun giderilmelidir.
Öncelikle aracın gaza geç geçmesi direk olarak LPG ısı sensörünün arızalı olduğu anlamına gelmez. Şayet araç gaza çok geç geçiyor ise bilgisayara bağlanarak motor ısısını döğru gösteriyormu veya gaza geçişısısı 35 derecenin üzerindemi ayarlanmış bakılmalı. Ayrıca motor suyu eksik olabilir veya kışın çokça rastlanan motorun su termostadı bozuk olduğu için motor suyu geç ısınınır bu sebepten ötürü regülatörde geç ısınma meydana gelerek araç gaza çok geç geçer. Bu yüzden soğuk iklime sahip şehirlerdeki araçlarda kışlık bakımda termostadın olup olmadığını çalışıp çalışmadığını kontrol ettirmeliler. Kış aylarında araçta kışlık termostat olmaması aracın gaza çok geç geçmesine ve LPG yakıt tüketimini aşırı oranda artmasına yol açar.
LPG Isı Sensörü Arızası Nasıl Tespit Edilir?
Eğer araç motor ısınmasına rağmen gaza geçmiyor ise arıza ihtimalleri arasında LPG ısı sensörü arızası olabilir. Tespit için LPG servisinde bilgisayara bağlanacağı gibi o an için servise gitme gibi şansı olmayanlar atiker mimgas akl aldesa landirenzo lovato zavoli gibi kısacası iki kablolu LPG ısı sensörlerine tessisattan gelen uçları soketten ayırıp aşağıdaki resimde olduğu gibi iki ucun arasını kablo ile birleştirerek sorunun ısı sensörü kaynaklı olup olmadığını öğrenebilirler.
LPG Isı Sensörü Nasıl İptal Edilir?
Birçok kişi araç gaza geçmeyince LPG servislerini telefonla arayarak LPG ısı aensörü iptali nasıl yapılır diye sormaktadır, Daha öncede belirtiğimiz gibi ısı LPG sensörünü iptal etmek çok tehlikelidir. Fakat acil durumlarda motor sıcakken yolda kalındığında LPG servisine gidene kadar aracın gazda çalışması için çift kablolu ısı sensörlerinde kablolar birleştirilerek geçici olarak iptal edilebilir.
2018-07-13 22:47:36
2018-08-19 23:20:01
2018-08-28 22:42:48
2018-09-27 23:08:34
2021-04-24 22:45:07